Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Ruby's #4 WHERESWILDER - YEARLING



Πρέπει να ήταν μέσα Οκτώβρη όπου το κυνήγι για την συμπλήρωση της 20άδας είχε αρχίσει να ανάβει, όταν ενώ κοίταζα κάτι στον ιστό ταυτόχρονα είχα ξεχάσει το you tube ανοιχτό. Τελειώνει το τραγούδι που άκουγα και μπαίνει ένα πιασάρικο σκληρό (αλλά όχι πολύ σκληρό, ξέρετε τώρα) ριφάκι, και λέω αυτό αποκλείεται να είναι το ίδιο συγκρότημα που άκουγα προηγουμένως. Το αφήνω κανά λεπτό να παίξει και μέχρι να κοιτάξω τη σελίδα με έχει συνεπάρει. Και κοιτάζω και λέω μα βέβαια οι Whereswilder, έχω ακούσει κολακευτικά σχόλια γι'αυτούς. Για να μην πολυλογώ αφήνω το Yearling να παίξει ολόκληρο έχοντας μπει στα βαθιά μεσάνυχτα και από τότε δε διαμαρτυρήθηκα πολλές φορές που ο ύπνος μου διαταράχθηκε. Καθώς αν είναι να ακούς έναν τέτοιο δίσκο ας είναι και στις 1 το βράδυ.
Οι Whereswilder μου αρέσουν γιατί παίζουν neo-psych που συνδυάζει στοιχεία από 90s indie και stoner rock. Πόσο πιο αγαπημένο δηλαδή γίνεται; Με μια κουβέντα είναι σαν να ακούς την τέλεια σύμπραξη των Doves, Kyuss και Beatles της εποχής Revolver. Το έχουν αποκαλύψει και οι ίδιοι εξάλλου ότι μια ομαδική ακρόαση του Revolver τους έβαλε στο στούντιο (που μοιράζονται με τους Planet of Zeus!!!) για να γράψουν το δίσκο.
Από εκεί και πέρα, το Yearling μέχρι τη μέση της διάρκειάς του είναι ακαταμάχητο. Το εναρκτήριο Something About Her και τα επόμενα Captain Panic και Snow είναι σύγχρονα psych διαμάντια που άνετα θα ζήλευαν ο Ty Segall και οι Tame Impala (για να μην πω οι Lennon-McCartney). Τα In my Head και Panic κινούνται σε πιο indie αισθητική, ρυθμικά, ατμοσφαιρικά, καλειδοσκοπικά ηχοτοπία που θυμίζουν από Charlatans μέχρι Foo Fighters και Brian Jonestown Massacre. Από τη μέση και μετά ο δίσκος δεν έχει τις μεγάλες κομματάρες αλλά αποτελεί μια συνεκτική και ολοκληρωμένη πρόταση για το πως παίζεται το psych rock σήμερα, δηλαδή εμπλουτισμένο με όλα τα ωραία που μας έχει προσφέρει η πρόσφατη ροκ ιστορία και ιδιαίτερα εκείνη της δεκαετίας του 90.




NO. 5 THE LOVELY EGGS - THIS IS OUR NOWHERE
NO. 6 ALABAMA SHAKES - SOUND AND COLOUR
NO. 7 UNKNOWN MORTAL ORCHESTRA - MULTI LOVE
NO. 8 NOVELLA - LAND
NO. 9 COURTNEY BARNETT - SOMETIMES I SIT AND THINK ....
ΝΟ. 10 JACCO GARDNER - HYPNOPHOBIA
NO. 11 WILCO - STAR WARS
ΝΟ. 12 SUNDOWNERS - SUNDOWNERS
NO. 13 MINI MANSIONS - THE GREAT PRETENDER
ΝΟ. 14 BEACH HOUSE - STRAWBERRY CHERRY
ΝΟ. 15 BOP ENGLISH - CONSTANT BOP
NO. 16 MOA BONES - SPUN
ΝΟ. 17 JULIA HOLTER - HAVE YOU IN MY WILDERNESS
NO. 18 SUFJAN STEVENS - CARRIE AND LOWELL
NO. 19 JOANNA GRUESOME - PEANUT BUTTER
NO. 20 THEE HOLY STRANGERS - T.H.S.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου