Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Ruby's #12 SUNDOWNERS - SUNDOWNERS

The ή χωρίς The, αυτοί είναι οι Sundowners του σήμερα και όχι οι Νεοϋορκέζοι ροκενρολάδες Bobby Dick and The Sundowners που έδρασαν στα 60s. Εδώ όμως αρχίζουν τα περίεργα. Τα δύο κεντρικά πρόσωπα της μπάντας, οι αδελφές Fiona (που τραγουδάει) και Alfie (που παίζει κιθάρα), τυχαίνει να έχουν το τιμητικό επώνυμο Skelley, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τον αδερφό τους παραγωγό του άλμπουμ που ονομάζεται James Skelly και μαζί με τον τέταρτο αδερφό Ian Skelley είναι βασικά μέλη μιας μικρής μπάντας που λέγονται Coral. Προσέξτε τώρα, o Ian μαζί με τον Paul Molloy των The Zutons έχουν φτιάξει μια μπάντα με το όνομα Serpent Power, που υπήρξε και το όνομα μιας ψυχεδελικής μπάντας των 60s επίσης. Κατά πόσο όλα αυτά γίνονται σκόπιμα ή όχι κανείς δεν το έχει εξηγήσει ακόμα. Αν βάλετε τώρα τα project James Skelley and the Intenders, Ian Skelley (solo), Neville Skelley (κάποιος ξάδερφος ίσως;) σχηματίζετε σιγά σιγά το puzzle αυτού που ψήνεται στην τοποθεσία Wirral της δυτικής ακτής του βρετανικού νησιού. Μια νέα μουσική σκηνή γύρω από μια οικογενειακή υπόθεση που βρίσκει στέγη στο νεοσύστατο label της Skeleton Key Records από το οποίο κυκλοφόρησε μέσα στο Φεβρουάριο και το ντεμπούτο άλμπουμ των Sundowners.
Η μπάντα μας είχε συστηθεί πριν 2 χρόνια με το εντυπωσιακό single "Hummingbird" (που υπάρχει και στο άλμπουμ), μια power pop εκδοχή των κιθαριστικών αρμονιών των The Byrds συνοδευόμενη από σαγηνευτικά ψυχεδελικά διπλά γυναικεία φωνητικά. Την ίδια χρονιά ήρθε το νέο τους single "Don't Come Knocking" που εμφανίζει την μπάντα σε πιο garage rock προσανατολισμό, πάντα με τα διπλά φωνητικά να δίνουν ένα εξωστρεφή, σχεδόν εμπορικό προσανατολισμό στον ήχο τους. Την επόμενη χρονιά κυκλοφορούν το EP "Medicine" με τέσσερα κομμάτια, δύο από τα οποία, το ομώνυμο και το Back to You συμπεριλαμβάνονται στο ντεμπούτο τους lp. Και τα δύο κομμάτια είναι power pop δυναμίτες με ψυχεδελικό άρωμα που ταυτόχρονα κλείνει το μάτι στην καλύτερη εμπορική ποπ, έτσι όπως την έχουν παίξει οι Fleetwood Mac ή οι Fifth Dimension.
Και ερχόμαστε στη φετινή τους κυκλοφορία. Ο δίσκος ξεκινά δυνατά με το σύντομο, εισαγωγικό και σχεδόν εμβατηριακό Wild as the Season, και συνεχίζει με το Back to You και το όμορφο ψυχεδελίζον Into the Light (το πρώτο τραγούδι που μας συστήθηκε από το άλμπουμ). Στη συνέχεια το Who We Are και το End of the Game θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αδύναμες στιγμές αφού τους λείπουν τα τρανταχτά ρεφραίν και ο ρυθμός που κάνουν όλα τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου τόσο ωραία και ειδικά το δεύτερο φλερτάρει με τη χλιαρότητα του AOR των 70s. Ωστόσο, και αυτό είναι προς τιμήν των Sundowners, δε διστάζουν να πειραματίζονται και να μας τροφοδοτούν στη σειρά με το υπέροχο If Wishes Were Horses, με τα αγγελικά του φωνητικά και τις indie κιθάρες να αποτίνουν φόρο τιμής στις γυναικείες μπάντες του βρετανικού νησιού (θυμήσου τις Echobelly από τα 90s ή την Jane Weaver, η οποία πέρυσι μας χάρισε έναν υπέροχο sci-fi ποπ δίσκο και με την οποία περιόδευσαν πρόσφατα οι Sundowners). Από κει και πέρα, και αφού σου έχουν δώσει τόσα ωραία τραγούδια, όλο το άλμπουμ ακούγεται ευχάριστα, ακόμα και οι μέτριες στιγμές του. Αξίζει να αναφερθούμε στο Medicine που κλείνει το δίσκο και αποτελεί την πιο δυνατή κιθαριστική στιγμή του. Επικό κομμάτι με δυναμικό ρεφραίν και δυνατές κιθάρες που δίνουν πιο indie rock προσανατολισμό στον ήχο των Sundowners.
Συμπερασματικά, στο ντεμπούτο των βρετανών από το Wirral μπορεί κανείς να συναντήσει αθάνατα ποπ tunes απελευθερωμένα από indie, psych ή άλλα ταμπού. H μουσική τους μπορεί να παίξει από underground garage parties μέχρι tv commercials κινητής τηλεφωνίας. Και είναι άξιο απορίας που ακόμα δεν έχει γίνει αυτό.



NO. 13 MINI MANSIONS - THE GREAT PRETENDER
ΝΟ. 14 BEACH HOUSE - STRAWBERRY CHERRY
ΝΟ. 15 BOP ENGLISH - CONSTANT BOP
NO. 16 MOA BONES - SPUN
ΝΟ. 17 JULIA HOLTER
NO. 18 SUFJAN STEVENS
NO. 19 JOANNA GRUESOME
NO. 20 THEE HOLY STRANGERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου