Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

THE HEAVY METAL BRASS BAND 5/2 ΣΤΟ ΛΙΘΟΓΡΑΦΕΙΟ



Χτες στο λιθογραφείο εμφανίστηκε ο David Lynch με τη νέα του μπάντα, τους The Heavy Metal Brass Band. Ήταν άλλη μια επιτυχημένη προσπάθεια της Manifest by Mojo να φέρει ενδιαφέροντα ονόματα στην Πάτρα. Εφτά συνολικά μουσικοί, οι πέντε εκ των οποίων παίζουν πνευστά μας παρουσίασαν ένα αριστοτεχνικό μείγμα funky με balkan jazz. Ήταν με διαφορά η καλύτερη jazz συναυλία που έχω πάει ποτέ και αν κρίνω από τα χειροκροτήματα και τα πρόσωπα του κοινού, το ίδιο ισχύει και για πολλούς άλλους που παραβρέθηκαν χτες εκεί.
Στο παρελθόν παρακολουθώντας μια τέτοια συναυλία κουραζόμουν αφάνταστα με την τάση των μουσικών να παρασύρονται σε ένα επαναληπτικό παραλήρημα αυτοσχεδιασμού που μόνο επίδειξη φανέρωνε και όχι ψυχή. Χτες αντίθετα, άκουσα μια μπάντα που χειρίζεται τόσο τη μελωδία όσο και την αυξομείωση των εντάσεων και της ταχύτητας. Και το κάνει τόσο με επαγγελματισμό όσο και με αυθορμητισμό.
Σπουδαίοι οργανοπαίχτες, όπως ο νεαρός Σωτήρης Ντούβας από την Πάτρα στα τύμπανα, πλαισιωμένοι από την διευθυντική φιγούρα του Lynch, ο οποίος πότε θέτει τα όρια στα οποία κινείται η μπάντα και άλλοτε αφήνεται σε πρωτότυπους αυτοσχεδιασμούς, όπως στο φινάλε που ταυτόχρονα με το φλάουτο έκανε ρυθμικούς ήχους με τη φωνή του.
Έχασα δυστυχώς τα τρία πρώτα κομμάτια της συναυλίας αλλά πρόλαβα καμιά δεκαριά ακόμα που παρουσίασε η μπάντα. Ανάμεσα σε αυτά ξεχώρισα τις πιο αργές στιγμές, όπου ο χειρισμός της έντασης φανέρωνε τη δυνατότητα αυτών των μουσικών οργάνων να δημιουργήσουν ατμόσφαιρες που διεγείρουν τον εγκέφαλο έτσι όπως δεν το κάνει κανένας ψηφιακός προγραμματισμός. Επίσης, δεν περίμενα ποτέ ότι μια jazz μπάντα θα με συγκινούσε με τις μελωδίες της τόσο όσο μια blues μπαλάντα ας πούμε.
Το όνομα όμως της μπάντας, όσο ειρωνικό και αν είναι, παίζει με την έμμονη ιδέα των τζαζίστων να τα σπάνε, κάτι που δεν έλειψε φυσικά και χτες. Έγινε όμως με τρόπο καθόλου βαρετό, πράγμα που δείχνει ότι έχει γίνει δουλειά και το σετ του γκρουπ δε βασίζεται σε ανερμάτιστους αυτοσχεδιασμούς αλλά σε προσεγμένες συνθέσεις. Εκεί είναι νομίζω και το μυστικό του Lynch που, πέρα από κορυφαίος οργανοπαίχτης είναι και ένας σπουδαίος συνθέτης που κοιτάζει σε όλο το εύρος της μουσικής
Οι The Heavy Metal Brass Band δεν έχουν ακόμα κυκλοφορήσει κάποια ηχογράφησή τους. Όπου όμως βρεθείτε κοντά τους, μη τους χάσετε με τίποτα. Χτες άκουσα αρκετές φορές τη φράση «Αυτό το πράγμα δεν υπάρχει..»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου